Příběhy

Někdy je dobré si opravdu důkladně odpočinout. Vzít po měsících stresu a práce zpátečku, naordinovat si nicnedělání (zpočátku je to trochu stresující, snad ještě víc než stres samotný). Dovolit tělu i mysli, aby si dělaly, co potřebují (a ukazuje se, že je to docela divoké, včetně rozběhu, ale snad také doléčení všelijakých neduhů). A uspořádat si své věci. Důkladně uklidit, dokončit drobnosti, které měsíce leží ladem, a nabrat síly na nové úkoly.

Neduhy mě na nějakou dobu uvěznily v posteli a doma. Neuvěřitelnou záplavu snů, které se mi každou noc zdály a byly snad ještě napínavější, divutvornější a vtipnější než kdejaký film, postupně vystřídala chuť  na příběhy zvenku. A tak jsem objevila sérii televizních filmů Nevinné lži. (Ano, vím, že většina lidí kolem tuhle sérii zná už pár let, ale my, co nemáme televizi, jsme vždycky trochu opoždění.) V televizi teď běží druhá série, semtam namíchaná díly z první. A na stránkách České televize jsou teď všechny odvysílané díly k pokoukání. Některé jsou opravdu výborné. Trochu zkratkovité, jak to u televizních filmů bývá, ale řemeslně perfektně zvládnuté, a navíc na velmi aktuální společenská témata. Vedlejší účinky psychofarmak a potřeba dostát všemu, co si myslíme, že se od nás čeká, ve Vedlejších příznacích. Etické otázky asistované reprodukce v Chromozomu (mimochodem hodně pěkný díl, který jsem zvládla dvakrát!), rodinná tramata a vztahy mezi sestrami a matkou v trochu ujetém dílu Byl lásky čas.

A také jsem objevila skvělou dramatizaci knihy Mikiho Waltariho Tajemný Etrusk (kniha je bohužel rozebraná, takže už teď doufám, že ji znovu vydají!), kterou teď vysílá Vltava pod názvem Nesmrtelný Etrusk. Je to příběh plný tajemství a božských úradků. Za zavřenými víčky dokonale vykresluje vznešené starověké chrámy na březích středomořských ostrovů plné zasvěcených mužů a čarovných kněžek, starobylé lodě plné válečníků, mořeplavců a pirátů a starověká města s patricijskými vilami a paláci vládců. Jednotlivé díly jsou k poslechu na stránkách Rozhlasu, ale neváhejte, časem určitě budou jen ke koupi, jako předchozí oceňovaná četba Egypťana Sinuheta ;-)